- Een rechtbank in Hongkong heeft de ontmanteling van de Chinese vastgoedreus Evergrande bevolen.
- Maar volgens experts is er waarschijnlijk weinig terug te halen van de schuld van omgerekend ruim 275 miljard euro.
- Evergrande verkeert al sinds 2021 in grote financiële problemen.
- Lees ook: China is de grootste auto-exporteur ter wereld, dankzij opmars van Chinese merken in Rusland
De Chinese vastgoedreus Evergrande — de projectontwikkelaar met de grootste schuldenlast ter wereld — heeft maandag een liquidatiebevel ontvangen van een rechtbank in Hongkong. Maar er is volgens experts waarschijnlijk nauwelijks iets terug te krijgen voor schuldeisers.
Het liquidatiebevel kwam meer dan twee jaar nadat Evergrande de Chinese vastgoedsector in een neerwaartse spiraal bracht.
Curatoren nemen nu de controle over het bedrijf en bereiden de verkoop van de bezittingen voor met de bedoeling de een deel van de gigantische schuld van omgerekend ruim 275 miljard euro afgelost te krijgen.
Het verzoek tot liquidatie werd al in juni 2022 ingediend door investeerder Top Shine Global, maar het proces werd meerdere keren uitgesteld om Evergrande meer tijd te geven om zijn schulden te herstructureren.
Maandag vroeg Evergrande opnieuw uitstel aan van betaling, maar rechter Linda Chan oordeelde dat de plannen van de vastgoedreus onvoldoende waren en beval de ontmanteling van de vastgoedfirma. "Het is tijd voor de rechtbank om 'genoeg is genoeg' te zeggen", aldus Chan.
De handel in aandelen Evergrande en zijn dochterbedrijven werd maandag stilgelegd na het nieuws over het liquidatiebevel. Het in Hongkong genoteerde aandeel China Evergrande Group verloor vóór de zitting van de rechtbank al 21 procent.
Evergrande kwam in 2021 in een ernstige liquiditeitscrisis terecht. Het bedrijf bleef in december van dat jaar voor het eerst in gebreke bij rentebetalingen op een buitenlandse obligatie in dollars. In de periode daarna kwam Evergrande met een herstructureringsplan vanwege tegenvallende vastgoedverkopen.
'Er zijn alleen maar verliezers bij de ineenstorting van Evergrande'
CEO Siu Shawn van Evergrande zei maandag tegen Chinese media dat zijn bedrijf nog altijd huizen zal blijven opleveren in China.
Maar verschillende experts zeggen tegen Business Insider dat de ontmanteling van Evergrande erg ingewikkeld gaat worden. Dat is slecht nieuws voor schuldeisers, zegt uitvoerend directeur Mat Ng van adviesbureau Grant Thornton dat is gespecialiseerd in herstructureringen.
"Gelet op de enorme omvang wordt de ontmanteling van Evergrande een grote uitdaging en kunnen schuldeisers waarschijnlijk maar weinig geld terughalen", zegt Ng.
Dat komt vooral omdat de Chinese vastgoedsector in een dip zit, vanwege achterblijvende vraag en dalende huizenprijzen. Daardoor worden de bezittingen van Evergrande waarschijnlijk tegen spotprijzen verkocht, zei topman John Bringardner van data- en adviesbureau Debtwire in november al tegen Business Insider. "Momenteel zijn er alleen maar verliezers bij de ineenstorting van Evergrande."
In juli 2023 zei Evergrande op basis van een analyse van accountant Deloitte dat het invorderingspercentage op zijn schulden 3,4 procent zou bedragen als het bedrijf geliquideerd zou worden. Schuldeisers verwachten volgens Reuters nu een invorderingspercentage van minder dan 3 procent van de oorspronkelijke schuld.
Beleggers lijken ook weinig geluk te hebben, zeker als ze zich buiten China bevinden. En het proces om hun investeringen terug te vorderen kan jaren gaan duren.
"Binnenlandse belanghebbenden zijn druk bezig om ervoor te zorgen dat huizenkopers uiteindelijk links- of rechtsom het huis gaan krijgen waar ze voor betaald hebben, maar particuliere beleggers in offshore-projecten zullen met veel meer onzekerheid te maken hebben die waarschijnlijk ook jaren gaat duren", zegt partner Daniel Margulies van advocatenkantoor Dechert, dat is gespecialiseerd in financiële herstructureringen in Azië.
Ontmanteling van Evergrande komt op een moment dat de Chinese economie het zwaar heeft
De ontmanteling van Evergrande komt op een moment dat de Chinese economie toch al flink in de problemen zit vanwege een vastgoedcrisis, dreigende deflatie en een demografische crisis.
Ondanks de complicaties bij het omvallen van Evergrande kan daar op langere termijn misschien toch iets positiefs uitkomen. "De liquidatie van Evergrande is een teken dat China bereid is om heel ver te gaan om de vastgoedbubbel door te prikken", zegt uitvoerend directeur Andrew Collier van Orient Capital Research tegen persbureau Reuters. "Dit is goed voor de economie op lange termijn, maar heel moeilijk op korte termijn".